## Length Mass Volume: Real Life 1-Step Word Problems

#### 1. A dictionary has a mass of 1478 g.

A diary has a mass of 1872 g.

What is their total mass in kilograms and grams?

1478 g + 1872 g

= 3350 g

= 3000 g + 350 g

= 3 kg + 350 g

= 3 kg 350 g

Their total mass is

= 3350 g

= 3000 g + 350 g

= 3 kg + 350 g

= 3 kg 350 g

Their total mass is

**3 kg 350 g**.#### 2. Chelsea's house is 8 km from the theme park.

It is 5 times as far from the water park as the theme park.

Find the distance between Chelsea's house and the water park.

8 km × 5 = 40 km

The distance between Chelsea's house and the water park is

The distance between Chelsea's house and the water park is

**40 km**.#### 3. A sack of wheat has a mass of 31 kg.

A sack of corn has a mass of 18 kg.

How much heavier is the sack of wheat than the sack of corn?

31 kg − 18 kg = 13 kg

The sack of wheat is

The sack of wheat is

**13 kg**heavier than the sack of corn.#### 4. Olivia has a plastic wrap of length 305 cm.

She cuts it into 5 pieces.

What is the length of each piece?

305 cm ÷ 5 = 61 cm

The length of each piece is

The length of each piece is

**61 cm**.#### 5. Jeff had 218 ml of glycerine.

He had 71 ml less glycerine than Mia.

How much glycerine had Mia?

218 ml + 71 ml = 289 ml

Mia had

Mia had

**289 ml**of glycerine.#### 6. Taylor had 1000 g of brown rice.

He packed the brown rice into bags of 200 g each.

How many bags did he make?

1000 g ÷ 200 g = 5

He made

He made

**5**bags.
1000 ÷ 200 can be thought of as 10 ÷ 2.

#### 7. Halle bought 4 m of gift wrapper.

She used 165 cm of it to wrap a gift.

What is the length of gift wrapper she had left?

4 m − 165 cm

= 400 cm − 165 cm

= 235 cm

= 200 cm + 35 cm

= 2 m + 35 cm

= 2 m 35 cm

She had

= 400 cm − 165 cm

= 235 cm

= 200 cm + 35 cm

= 2 m + 35 cm

= 2 m 35 cm

She had

**2 m 35 cm**of gift wrapper left.#### 8. A dispenser has a capacity of 3 l.

How many more millilitres of fruit punch are needed to fill the dispenser to the brim
if the dispenser contains 340 ml of fruit punch?

3 l − 340 ml

= 3000 ml − 340 ml

= 2660 ml

= 3000 ml − 340 ml

= 2660 ml

**2660 ml**of fruit punch is needed to fill the dispenser to the brim.