## Length Mass Volume: Real Life 2-Step Word Problems

#### 1. Helen had some raisins.

After packing them into 7 packets of 130 g each, she had 677 g of raisins left.

Find the mass of raisins she had in the beginning.

Give your answer in kilograms and grams.

**Step 1:**

130 g × 7 = 910 g

She packed 910 g of raisins altogether.

**Step 2:**

910 g + 677 g

= 1587 g

= 1 kg 587 g

She had

**1 kg 587 g**of raisins in the beginning.

#### 2. Aadil is competing in a hurdle race.

He has to run over hurdles from Point A to Point B and back.

The distance between Point A and Point B is 5 km.

How much further must he run to finish the race, if he has already run 6 km?

**Step 1:**

5 km × 2 = 10 km

The total distance from Point A to Point B and back is 10 km.

**Step 2:**

10 km − 6 km = 4 km

He must run

**4 km**further to finish the race.

#### 3. Mr. Rogers had 13 empty pails, each of capacity 7 l.

He also had a barrel containing 42 l of water.

He poured out all the water from the barrel to completely fill some of the pails.

In the end, how many pails were left empty?

**Step 1:**

42 ÷ 7 = 6

42 l of water could fill 6 pails completely.

**Step 2:**

13 − 6 = 7

In the end,

**7 pails**were left empty.

#### 4. Sylvia has 5 balls of yarn.

Each ball has 1 m 65 cm of yarn.

She uses three balls of yarn for a craft project.

How many centimetres of yarn has she left?

**Step 1:**

5 − 3 = 2

She has 2 balls of yarn left.

**Step 2:**

1 m 65 cm × 2

= 165 cm × 2

= 330 cm

She has

**330 cm**of yarn left.

#### 5. A table has a mass of 16 kg.

It is 8 times as heavy as a stool.

Find the total mass of the table and the stool.

**Step 1:**

16 kg ÷ 8 = 2 kg

The mass of the stool is 2 kg.

**Step 2:**

16 kg + 2 kg = 18 kg

The total mass of the table and the stool is

**18 kg**.

#### 6. Rashad has a flask containing 1070 ml of ink.

He also has 3 bottles, each containing 75 ml of ink.

He pours all the ink from the 3 bottles into the flask and fills it to the brim.

Find the capacity of the flask in litres and millilitres.

**Step 1:**

75 ml × 3 = 225 ml

The 3 bottles contain a total of 225 ml of ink.

**Step 2:**

1070 ml + 225 ml

= 1295 ml

= 1 l 295 ml

The capacity of the flask is

**1 l 295 ml**.