## 2-Step Word Problems Involving the Four Operations

####
1. Mr. Baker bought a guitar and a microphone.

The guitar cost $1589 and the microphone cost $572.

If he had $3500 at first, how much money had he left after paying for the two items?

$1589 + $572 = $2161

The guitar and the microphone cost $2161 altogether.

$3500 − $2161 = $1339

He had $1339 left after paying for the two items.

The guitar and the microphone cost $2161 altogether.

$3500 − $2161 = $1339

He had $1339 left after paying for the two items.

#### 2. 2447 children participated in a drawing competition. 1250 of them were boys.
How many *fewer* girls than boys participated in the competition?

2447 − 1250 = 1197

There were 1197 girls.

1250 − 1197 = 53

53 fewer girls than boys participated in the competition.

There were 1197 girls.

1250 − 1197 = 53

53 fewer girls than boys participated in the competition.

#### 3. Bakery A sold 2088 muffins.

Bakery B sold 621 more muffins than Bakery A.

What is the total number of muffins sold by the two bakeries?

2088 + 621 = 2709

Bakery B sold 2709 muffins.

2088 + 2709 = 4797

The total number of muffins sold by the two bakeries is 4797.

Bakery B sold 2709 muffins.

2088 + 2709 = 4797

The total number of muffins sold by the two bakeries is 4797.

#### 4. Mr. Cooper made 8 boxes of cheese rolls. Each box contained 165 cheese rolls. He kept 212 for his family and sold the rest.

How many cheese rolls did he sell?

165 × 8 = 1320 (a)

He made 1320 cheese rolls.

He made 1320 cheese rolls.

1320 − 212 = 1108

He sold 1108 cheese rolls.

He sold 1108 cheese rolls.

####
5. Julie had some pencils and erasers. She put 3 pencils and 5 erasers into each pencil case.
She got a total of 9 pencil cases.

How many pencils and erasers were there altogether?

3 + 5 = 8 (a)

There were 8 pencils and erasers in each pencil case.

There were 8 pencils and erasers in each pencil case.

8 × 9 = 72

In 9 pencil cases, there were 72 pencils and erasers altogether.

In 9 pencil cases, there were 72 pencils and erasers altogether.

#### 6. James, Kai and Lee liked collecting stickers. Lee had 6 times as many stickers as Kai. James had 94 more stickers than Lee. Kai had 193 stickers. How many stickers did James have?

193 × 6 = 1158

Lee had 1158 stickers.

1158 + 94 = 1252

James had 1252 stickers.

Lee had 1158 stickers.

1158 + 94 = 1252

James had 1252 stickers.

#### 7. A bag of cake mix costs $15. Aryanna had $127 left after buying 5 bags of cake mix. Find the sum of money she had at first.

$15 × 5 = $75

The 5 bags of cake mix cost $75 altogether.

$75 + $127 = $202

She had $202 at first.

The 5 bags of cake mix cost $75 altogether.

$75 + $127 = $202

She had $202 at first.

#### 8. Mr. Roberts had 540 bananas. He separated 76 ripe bananas. He sold the remaining bananas equally to 8 fruit stalls. How many bananas did each fruit stall get?

540 − 76 = 464

He sold 464 bananas altogether.

464 ÷ 8 = 58

Each fruit stall got 58 bananas.

He sold 464 bananas altogether.

464 ÷ 8 = 58

Each fruit stall got 58 bananas.

#### 9. Billy bought 5 bags of balls. Each bag contained 40 balls. He packed the balls into packets of 8 balls each. How many packets did he get?

40 × 5 = 200 (a)

There were 200 balls altogether.

There were 200 balls altogether.

200 ÷ 8 = 25

He got 25 packets.

He got 25 packets.

#### 10. A boy collects a total of 316 stamps, stickers and coins. He collects four times as many stamps as stickers. There are 46 coins. How many stickers are there?

316 − 46 = 270

There are 270 stamps and stickers.

270 ÷ 5 = 54

There are 54 stickers.

There are 270 stamps and stickers.

270 ÷ 5 = 54

There are 54 stickers.

####
11. There were a total of 19 chickens and goats on a farm. Adam counted 54 legs altogether. How many goats were there on the farm?

[Hint: A chicken has 2 legs. A goat has 4 legs.]

Start by counting 2 legs on each creature - chicken as well as goat - as each of them has at least 2 legs.

19 × 2 = 38

So far, we have counted 38 legs, which include both the legs on each chicken and 2 legs on each goat.

4 − 2 = 2

For each goat, we need to count 2 more legs.

54 − 38 = 16

16 legs remain to be counted.

The remaining 16 legs belong to the goats; 2 for each goat.

16 ÷ 2 = 8

There were 8 goats.

19 × 2 = 38

So far, we have counted 38 legs, which include both the legs on each chicken and 2 legs on each goat.

4 − 2 = 2

For each goat, we need to count 2 more legs.

54 − 38 = 16

16 legs remain to be counted.

The remaining 16 legs belong to the goats; 2 for each goat.

16 ÷ 2 = 8

There were 8 goats.