## Word Problems

#### 1. A farmer picked apples, bananas and oranges.

He picked

3 | 2 |

3 |

7 | 1 |

2 |

9 | 1 |

3 |

Find the mass of fruits he picked altogether.

3 | 2 |

3 |

7 | 1 |

2 |

9 | 1 |

3 |

=

11 |

3 |

15 |

2 |

28 |

3 |

=

22 |

6 |

45 |

6 |

56 |

6 |

=

123 |

6 |

=

20 | 3 |

6 |

=

20 | 1 |

2 |

The mass of fruits he picked altogether was

**.**

kg

20 | 1 |

2 |

#### 2. Joshua jogged

4 | 3 |

8 |

He jogged

1 | 1 |

2 |

5 |

8 |

How far did he jog in the evening?

1 | 1 |

2 |

5 |

8 |

=

3 |

2 |

5 |

8 |

=

12 |

8 |

5 |

8 |

=

17 |

8 |

=

2 | 1 |

8 |

He jogged

2 | 1 |

8 |

4 | 3 |

8 |

2 | 1 |

8 |

=

2 | 2 |

8 |

=

2 | 1 |

4 |

He jogged

**in the evening.**

km

2 | 1 |

4 |

#### 3. Alan made some lemonade.

He gave 5 litres of it to his sister and kept the rest for himself.

If he kept

3 |

5 |

Express your answer as a mixed number.

2 units 5 litres

1 unit

litres

5 units

litres × 5 =

litres =

litres

He made

1 unit

5 |

2 |

5 units

5 |

2 |

25 |

2 |

12 | 1 |

2 |

He made

**of lemonade.**

litres12 | 1 |

2 |

#### 4. Shelly had

3 | 1 |

2 |

She sold

5 |

7 |

Find the mass of peanuts she had left.

1 −

=

She had

of the peanuts left.

of

kg

=

×

kg

=

×

kg

=

kg

= 1 kg

The mass of peanuts she had left was

5 |

7 |

2 |

7 |

She had

2 |

7 |

2 |

7 |

3 | 1 |

2 |

=

2 |

7 |

3 | 1 |

2 |

=

2 |

7 |

7 |

2 |

=

2 x 7 |

7 x 2 |

= 1 kg

The mass of peanuts she had left was

**1 kg**.#### 5. Barry has 36 coins.

1 |

2 |

1 |

3 |

How many Indian coins does he have?

Change

and

to like fractions.

=

=

1 |

2 |

1 |

3 |

1 |

2 |

3 |

6 |

1 |

3 |

2 |

6 |

6 units 36

1 unit 36 ÷ 6 = 6

He has

1 unit 36 ÷ 6 = 6

He has

**6**Indian coins.#### 6. Mei had a piece of ribbon.

She used

3 |

4 |

She used 60 cm of the ribbon to make bows.

Find the length of the ribbon she had at first.

3 units 60 cm

1 unit 60 cm ÷ 3 = 20 cm

4 units 20 cm × 4 = 80 cm

She had

1 unit 60 cm ÷ 3 = 20 cm

4 units 20 cm × 4 = 80 cm

She had

**80 cm**of ribbon at first.#### 7. Sam received $150 of pocket money.

He spent

2 |

5 |

1 |

6 |

a. How much did the shoes cost?

b. Find the sum of money he had left in the end?

c. What fraction of his pocket money had he left?

a. 5 units $150

1 unit $150 ÷ 5 = $30

2 units $30 × 2 = $60

The shoes cost

1 unit $150 ÷ 5 = $30

2 units $30 × 2 = $60

The shoes cost

**$60**.
b. $150 − $60 = $90

6 units $90

1 unit $90 ÷ 6 = $15

5 units $15 × 5 = $75

He had

6 units $90

1 unit $90 ÷ 6 = $15

5 units $15 × 5 = $75

He had

**$75**left in the end.
c. Sum of money left in the end = $75

Sum of pocket money at first = $150

Fraction of pocket money left =

=

He had

Sum of pocket money at first = $150

Fraction of pocket money left =

75 |

150 |

1 |

2 |

He had

**of his pocket money left.**

1 |

2 |