# Measurement: Volume of Cubes and Cuboids

# ( Advanced Word Problems )

*Word Problem 1*

*Word Problem 1*

What is the unknown edge of each of the cuboids below?

a)Volume = 600 cm^{3}

Volume = Length × Breadth × Height 600 = 12 × Breadth × 5 Breadth = 600

12 × 5= 10 cm

b)Volume = 4500 cm^{3}

Volume = Length × (Breadth × Height) = Length × (Area of shaded face) 4500 = Length × 150 Length = 4500

150= 30 cm

c)Volume = 6750 cm^{3}

Volume = Area of base × Height 6750 cm ^{3}= 270 cm ^{2}× HeightHeight = 6750

270= 25 cm

*Word Problem 2*

*Word Problem 2*

The volume of the Rubik's cube below is 216 cm^{3}. What is the length of one edge of the cube?

The symbol ∛ stands forcube root.

∛(216) is read as thecube root of 216.

6 × 6 × 6 = 216

So, ∛(216) = 6

Length = ∛(216) = 6 cm

The length of one edge of the Rubik's cube is 6 cm.

*Word Problem 3*

*Word Problem 3*

A rectangular container with a base area of 200 cm^{2}is filled with water to a height of 15 cm. If the container has a height of 20 cm, how much water (in litres) should be added to it to fill it completely?

Capacity of container = Base area × Height of container = 200 cm ^{2}× 20 cm= 4000 cm ^{3}= 4 litres

Volume of water = Base area × Height of water level = 200 cm ^{2}× 15 cm= 3000 cm ^{3}= 3 litres

4 litres − 3 litres = 1 litre

1 litre water should be added to the container to fill it completely.

*Word Problem 4*

*Word Problem 4*

Josh built a rectangular cardboard box 18 cm high with a square base and a volume of 2178 cm^{3}. Then he realized he did not need a box that large, so, he chopped off the height of the box reducing its volume to 1331 cm^{3}. Was the new box cubical?

Square base means

Length = Breadth

Volume = (Length × Breadth) × Height = Base area × Height Base area = 2178

18= 121 cm^{2}The symbol √ stands forsquare root.

11 × 11 = 121

So, √121 = 11

Length × Length = 121 cm ^{2}Length = √(121) = 11 cm

Now,

1331 cm ^{3}= 11 cm × 11 cm × new height New height = 1331

11 × 11= 11 cm

Yes, the new box was cubical (as the length, width and height are all same).

*Word Problem 5*

*Word Problem 5*

A rectangular juice dispenser has a base area of 450 cm^{2}and a height of 25 cm. Gale adds syrup and water in the ratio 1 : 3 to the dispenser to make a beverage. If he uses 6.75 litres of water, what percentage of the dispenser will be filled when the beverage is made?

Capacity of dispenser = Base area × Height of dispenser = 450 cm ^{2}× 25 cm= 11250 cm^{3}

Syrup : Water = 1 : 3

Volume of water = 6.75 litres Volume of syrup = 1

3× 6.75 litres = 2.25 litres

Total volume of beverage = 6.75 litres + 2.25 litres = 9 litres = 9000 cm^{3}

9000

11250× 100% = 80%

80% of the dispenser will be filled when the beverage is made.

*Word Problem 6*

*Word Problem 6*

A rectangular aquarium is 2

5filled. When 16 litres of water are added,

the aquarium is 2

3filled. Find the height of the aquarium if its length

and width are 50 cm and 40 cm respectively.

2

3− 2

5= 4

15

So,

4

15of the capacity of the aquarium = 16 litres 4

15× the capacity of the aquarium = 16 litres

Then,

Capacity of the aquarium = 16 litres ÷ 4

15= 16 litres × 15

4= 60 litres = 60000 cm^{3}

Therefore,

Height of the aquarium = 60000

50 × 40= 30 cm

The height of the aquarium is 30 cm.

*Word Problem 7*

*Word Problem 7*

The water level in a rectangular tank 65 cm long and 45 cm wide is 14 cm. It will take another 58.5 litres of water to fill the tank to its brim. Find the height of the tank.

Volume of water in the tank = 65 cm × 45 cm × 14 cm = 40950 cm ^{3}= 40.95 litres

Capacity of the tank = 40.95 litres + 58.5 litres = 99.45 litres = 99450 cm^{3}

Height of the tank = 99450

65 × 45= 34 cm

The height of the tank is 34 cm.

*Word Problem 8*

*Word Problem 8*

Containers A (6 cm, 5cm, 4cm), B (5 cm, 4 cm, 3 cm) and C (3 cm, 3 cm, 2 cm) are three rectangular containers. At first, Container A is filled with water to its brim while containers B and C are empty. Next, some water from Container A is poured into containers B and C so that Container B is completely full while Container C is half full. Find the height of the water left in Container A.

Before

Volume of water in Container A = 6 cm × 5 cm × 4 cm = 120 cm^{3}

After

Volume of water in Container B = 5 cm × 4 cm × 3 cm = 60 cm^{3}

Volume of water in Container C = 3 cm × 3 cm × 1 cm = 9 cm^{3}

Volume of water left in Container A = 120 cm ^{3}− 60 cm^{3}− 9 cm^{3}= 51 cm^{3}

Height of the water in Container A = 51

6 × 5= 1.7 cm

The height of the water left in Container A is 1.7 cm.

*Word Problem 9*

*Word Problem 9*

A rectangular vase with a square base and 25 cm height is filled with water to its maximum capacity of 1.6 litres. Shelly puts some marbles into the vase causing 235 ml of water to spill. Then she removes all the marbles from the vase causing a further spillage of 85 ml of water. What is the height of the water level in the vase now?

Before the marbles are added to the vase

Volume of water in vase = 1.6 litres = 1600 cm ^{3}

Base area of vase = 1600

25= 64 cm ^{2}1.6 litres = 1600 mlAfter the marbles are added to the vase

Volume of water in vase = 1600 ml − 235 ml = 1365 ml

After the marbles are removed from the vase

Volume of water in vase = 1365 ml − 85 ml = 1280 ml = 1280 cm ^{3}

Height of the water level = Volume

Base area= 1280

64= 20 cm

The height of the water level in the vase is 20 cm now.

*Word Problem 10*

*Word Problem 10*

An empty rectangular bath tub 150 cm long, 60 cm wide and 50 cm high is being filled with water from a tap at a rate of 30 litres per minute. The tap is turned off after 12 minutes. Water is then drained out of the tub at a rate of 18 litres per minute. What would be the drop in the water level (measured in cm) 6 mintues later?

Amount of water added to tub in 1 minute = 30 litres Amount of water added to tub in 12 minutes = 30 litres × 12 = 360 litres = 360000 cm^{3}

Height of the water level in tub at first = 360000

150 × 60= 40 cm

Amount of water drained out of tub in 1 minute = 18 litres Amount of water drained out of tub in 6 minutes = 18 litres × 6 = 108 litres = 108000 cm^{3}

Amount of water left in tub = 360000 cm ^{3}− 108000 cm^{3}= 252000 cm^{3}

Height of the water level in tub 6 minutes later = 252000

150 × 60= 28 cm

Difference in heights = 40 cm − 28 cm = 12 cm

The drop in the water level 6 minutes later would be 12 cm.

*Word Problem 11*

*Word Problem 11*

At 9 am, Kate turned on the supply tap which dispensed water at a rate of 3 litres per minute to fill an empty rectangular container. At the same time, water began leaking out of the container at a rate of 0.5 litres per minute through its faulty tap. Kate turned off the supply tap when the container was filled to its capacity. Given that the container measured 20 cm by 15 cm by 25 cm, at what time was the container completely empty again?

Volume of container = 20 cm × 15 cm × 25 cm = 7500 cm ^{3}= 7.5 litres

While the supply tap is turned on

Amount of water being added to the container in 1 minute

= amount of water being supplied − amount of water leaking out

= 3 litres − 0.5 litres

=2.5 litres

Time taken to fill the container completely

3 minutes after 9 am is 9:03 am.

= 7.5

2.5= 3 minutes

At9:03 am, the container was filled to its capacity.

When the supply tap is turned off

Amount of water leaking out of the container in 1 minute

=0.5 litres

Time taken to empty the container completely

15 minutes after 9:03 am is 9:18 am.

= 7.5

0.5= 15 minutes

At9:18 am, the container was completely empty again.