## How to Solve 2-Step Word Problems on Adding/Subtracting Money

####
1. Sarah went to a movie theatre with $25.

She bought a movie ticket for $8.40 and a bottle of soda for $4.50.

How much money had she left?

$8.40 + $4.50 = $12.90

She spent $12.90 altogether.

$25 − $12.90 = $12.10

She had

She spent $12.90 altogether.

$25 − $12.90 = $12.10

She had

**$12.10**left.####
2. A bicycle costs $84.85.

A skateboard costs $36.40 less than the bicycle.

Jason buys two skateboards.

How much does he need to pay the cashier?

$84.85 − $36.40 = $48.45

The cost of a skateboard is $48.45. (a)

$48.45 + $48.45 = $96.90

He needs to pay

The cost of a skateboard is $48.45. (a)

$48.45 + $48.45 = $96.90

He needs to pay

**$96.90**to the cashier.####
3. Maya has $9.25 at first.

Then she saves another $6.45. She wants to buy a school bag that costs $17.95.

How much more must she save to buy the school bag?

$9.25 + $6.45 = $15.70

She has $15.70 altogether.

$17.95 − $15.70 = $2.25

She must save another

She has $15.70 altogether.

$17.95 − $15.70 = $2.25

She must save another

**$2.25**to buy the school bag.####
4. Mrs. Adams bought a magazine for $15.15.

She gave the cashier 4 five-dollar notes.

How much change did she receive?

4 × $5 = = $20

She gave $20 to the cashier.

$20.00 − $15.15 = $4.85

She received a change of

She gave $20 to the cashier.

$20.00 − $15.15 = $4.85

She received a change of

**$4.85**.####
5. Timothy went to a stationery shop and bought a marker and a stapler.

He gave the cashier $10 and received $2.35 change.

The marker cost $3.45.

How much did the stapler cost?

$10 − $2.35 = $7.65

The marker and the stapler cost $7.65 altogether.

$7.65 − $3.45 = $4.20

The stapler cost

The marker and the stapler cost $7.65 altogether.

$7.65 − $3.45 = $4.20

The stapler cost

**$4.20**.####
6. Anna and Bryan each had the same amount of money at first.

Anna spent $34.80 on clothes and had $12.70 left.

Bryan spent $21.65 on a book.

How much money did Bryan have left?

$34.80 + $12.70 = $47.50

Anna and Bryan each had $47.50 at first.

$47.50 − $21.65 = $25.85

Bryan had

Anna and Bryan each had $47.50 at first.

$47.50 − $21.65 = $25.85

Bryan had

**$25.85**left.####
7. A supermarket has coffee beans on sale.

A bag of coffee beans that has a usual price of $17.80 is selling at a discounted price of $12.40.

Rayan buys two such bags of coffee beans.

How much discount does he receive altogether?

$17.80 − $12.40 = $5.40

He receives a discount of $5.40 on each bag of coffee beans. (a)

$5.40 + $5.40 = $10.80

He receives a discount of

He receives a discount of $5.40 on each bag of coffee beans. (a)

$5.40 + $5.40 = $10.80

He receives a discount of

**$10.80**altogether.####
8. Falaq received $25 for doing chores.

She received $10.50 for babysitting, $7 for mowing and the rest for cleaning her house.

How much did she receive for cleaning her house?

$10.50 + $7 = $17.50

She received $17.50 for babysitting and mowing.

$25 − $17.50 = $7.50

She received

She received $17.50 for babysitting and mowing.

$25 − $17.50 = $7.50

She received

**$7.50**for cleaning her house.